lunes, 12 de marzo de 2012

LA VENJANÇA DEL BANDOLER de Martí Gironell

Comentari d'una novel·la històrica:
LA VENJANÇA DEL  BANDOLER.
Autor: Martí GIRONELL
Editorial :Columna Edicions S.A.
És una novel·la  històrica que va ser guardonada amb el XII Premi Nèstor Luján de Novel·la Històrica.
Jo, al meu entendre, ha estat de fàcil lectura, i una rememoració de situacions i tradicions molt diferenciades  en els temps que estem vivim. Però és una molt bona descripció dels moments dificils dels traginers per uns camins que en molts casos, s´anaven  obrint ells mateixos.
L'autor és va inspirar arran d'unes pintades en el poble d'on es va generar la llavor d'aquesta entretinguda novel·la, després -està clar- d'una molt bona documentació recollida.
Situada en la guerra  dels francesos quan varen envair Catalunya i durà sis anys. Any 1808.
La medieval ciutat  comtal de Besalú (Girona) és troba  en  la comarca de la Garrotxa i està ubicada en la confluència dels rius  Capellades y Fluvià, de aquí ve el seu nom  original de Bisuldunum. És aqui, on transcorre l´acció d´aquesta històrica novel·la.


El personatge Josep Pujol de Can Boquica, un jove traginer que coneixía tots  el camíns de les comarques frontereres com si fos el palmell de les seves mans, es posa al davant d'una guerrilla contra l'invasió napoleònica. Però la decepció i la fam amb els dirigents patriotes l'impulsen a convertir el seu grup en una banda de miquelets, els milicians partidaris dels francesos. És quan passa a ser un traïdor. Peculiar. Ja que està en tots dos bàndols, aquesta situació fa que li vagin creixent els enemics, fins arribat el cas, en que algú,  contracta un mercenari per eliminar-lo.
Hi ha situacions que fan  esdevenir que uns personatges es decantín cap un costat o bé, cap un altre.


ES RECOMANA: Per temes de gran amistat i per l´ambició d'un bandit català, que defensava les seves comarcas de l'invasió de les tropes napoleòniques.



No hay comentarios:

Publicar un comentario